Barns rättigheter och föräldrars skyldigheter kan variera en aning från land till land, men gemensamt är att skolplikten är den samma oavsett land. Ett barn som byter land och är i skolpliktig ålder måste följaktligen meddela både det land det lämnar, samt skriva in sig i det nya landet. Det är alla barns rätt att få gå i grundskola oavsett var de bor eller kommer ifrån.
Bevittnade dokument vid byte av skola
De flesta länder, även inom EU, kräver att folkbokföringsutdrag, betyg, läkarintyg osv. kan uppvisas med apostille och översatta till det nya språket. I Sverige hjälper notarius publicus med detta. Du kan ta alla barnets originalhandlingar och besöka notarius publicus i bland annat Stockholm för ett drop-in-besök när som helst under deras öppettider. Är du ensamstående förälder behöver du även ha intyg att du kan skriva in barnet i den nya skolan utan någon annans samtycke. För att bespara sig en massa krångel med papper rekommenderas att se över detta innan ni reser. Försäkringskassan, såväl som notarius publicus och svensk ambassadpersonal i respektive land, kan hjälpa dig om något är oklart.
Studiebidrag och bankkonto
Inom EU är detta extra viktigt då vissa socialförsäkringar också följer barnet mellan länderna. Detsamma gäller studiebidrag och andra former av bidrag och studerande utomlands, vilket är en ökande trend bland studenter just nu. Då kommer du och/eller barnet att även behöva kunna visa upp en räkning, eller kontrakt, från ett fast boende i det nya landet. Deras myndigheter samlar alla dessa bevittnade dokument så att ett lokalt skattenummer kan tilldelas. Det i sin tur gör att en student kan öppna ett bankkonto för att kunna ta emot sina bidrag, eller andra former av inkomster.