Förebygg tandvårdsrädsla hos barn

I Sverige har barn jämförelsevis starka rättigheter när det kommer till tandvård. Fram till 23 års ålder är all typ av tandvård helt avgiftsfri. Trots dessa fantastiska förutsättningar, är det många barn som faller mellan stolarna.

Ta hand om barnens tänder

I grunden hade mycket av den tandläkarskräck som existerar hos barn kunnat förebyggas med bra tandvårdsrutiner i hemmet. På https://www.sunstargum.com/se-sv/ hittar du soft-picks som rensar mellan tänderna på ett behagligt och effektivt sätt. På https://www.sunstargum.com/se-sv/ hittar du också tandkräm, tandborstar och munskölj speciellt utformade till barn.

Vad tandläkarskräck beror på finns det många teorier om. En aspekt där de flesta enas, är att tandvårdare måste ha tålamod med barn, och att ett enda dåligt bemötande hos tandvården kan vända upp och ned på hela upplevelsen.

Tandvårdsfobi är verkligt bland både barn och vuxna

Tandvårdsrädsla eller tandvårdsfobi hos barn är ett verkligt fenomen. Tecken på denna fobi kan bland annat vara att barnet ställer fler frågor än vanligt, eller tvärtom blir helt tyst. Därför kan det vara svårt att veta hur barnet tänker kring tandläkarbesök. Att skapa en miljö där öppen kommunikation uppmuntras är en del som går att påverka. När barnet känner sig tryggt i att uttrycka sina känslor, både positiva och negativa, är det en bra grund att behandla eventuella problem.